kenniscentrum-evc-logo-wit

 

Er is een hoge werkloosheid van jongeren en volwassenen met geen of een beperkte startkwalificatie. In de logistiek wordt in de toekomst een tekort aan personeel verwacht. De gemeente Oss is daarom samen met ROC De Leijgraaf het project ‘Kweekvijver medewerkers logistiek’ gestart.

Dit om samen met ondernemers, overheid en onderwijs kansen te creëren voor volwassenen en jongeren die gemotiveerd zijn om te starten met een opleiding, stage of baan in de logistiek. Werkgevers voorzien we hierdoor van geschikt personeel. Dat meldt de gemeente Oss.  

De deelnemers zijn jongeren en jong volwassenen van 18 tot 30 jaar. Zij ontvangen een bijstandsuitkering. Of vallen onder regie van de gemeente omdat zij hun opleiding voortijdig hebben afgebroken en geen startkwalificatie hebben. Zij hebben bij aanvang van de opleiding recht op studiefinanciering. Daarnaast nemen volwassenen, die niet of beperkt gekwalificeerd zijn, van 30 tot 57 jaar deel met een bijstandsuitkering. Naast ROC De Leijgraaf, leiden de logistieke bedrijven zelf deze mensen op. Deelnemende bedrijven moeten daarom een erkend leerbedrijf zijn om werkzoekenden te kunnen plaatsen.

De deelnemers kwalificeren zich via de eenjarige entree-opleiding niveau 2 logistiek. Door deze kwalificatie maken zij zich interessanter voor werkgevers. De kans op een duurzame baan in de logistieke sector neemt hierdoor toe. Aan de opleiding gaat een vier weken durende cursus basisvaardigheden vooraf. In deze cursus is er aandacht voor leerbaarheid, niveau, cv en sollicitatie. Er is steeds aandacht voor het leren en werken in de sector logistiek, zodat deelnemers een goed gemotiveerde keuze maken voor het volgen van de opleiding logistiek.

Dinsdag 1 september 2015 starten twintig deelnemers met de opleiding Logistiek. Zij krijgen tot 9 oktober 2015 vijf dagen per week les op school. Vanaf 12 oktober volgen ze drie dagen les en lopen ze twee dagen per week stage bij een erkend logistiek bedrijf.

Bron