kenniscentrum-evc-logo-wit

 

Nederland staat voor een grote uitdaging om flexibel hoger onderwijs voor volwassenen beter mogelijk te maken. Om deeltijdonderwijs beter te laten aansluiten bij wat werkenden al hebben geleerd en meer ruimte te bieden voor differentiatie en individuele flexibiliteit, is het van belang dat opleidingen worden omschreven in termen van leeruitkomsten. Op 25 september en 9 oktober zijn er workshops hierover voor het hoger onderwijs.

Werken met leeruitkomsten moet hbo voor meer mensen bereikbaar maken
Werken met leeruitkomsten staat centraal in de pilots flexibilisering van het ministerie van OCW. Een dergelijke benadering is essentieel om een diversiteit aan flexibele leertrajecten vorm te geven en tegelijkertijd standaardisering van de gewenste leerresultaten te kunnen waarborgen. De leeruitkomsten zijn ook van belang om datgene wat mensen hebben geleerd buiten de opleiding (in cursussen, trainingen, bij andere opleidingen en door werkervaring) te kunnen waarderen en erkennen, zodat daar op maat op kan worden aangesloten. We hebben het niet over het beschrijven van leerresultaten zoals dat nu al gebeurt bij het ontwerpen van programma’s en modulen. In de pilots van het ministerie van OCW gaat het om leeruitkomsten die de drager moeten zijn van flexibel leerwegonafhankelijk onderwijs en toetsing:

  • leeruitkomsten moeten bij ontbreken van een voorgeschreven programma (inclusief literatuur), toch een stevige basis bieden voor NVAO en de Inspectie van het Onderwijs om vertrouwen te hebben in de kwaliteit van het diploma;
  • leeruitkomsten moeten informatief genoeg zijn als basis voor validering erkenning van verworven competenties (EVC) en vrijstellingen;
  • leeruikomsten moeten ruimte laten voor zeer uiteenlopend maatwerk op individueel niveau. Dat moet leiden tot zodanig meer flexibiliteit, dat het een hbo-opleiding binnen het bereik moet brengen van substantieel meer mensen dan het huidige deeltijdonderwijs.

Programma workshop leeruitkomsten (1 dag van 10.00 – 16.00 uur)

  • Waarom aan de slag met leeruitkomsten?
  • Hoe ga je aan de slag met leeruitkomsten?
  • Stappenplan voor het formuleren van leeruitkomsten.|
  • Het valideren van leeruitkomsten.
  • Andere zaken die van belang zijn voor het implementeren van flexibele trajecten voor volwassenen.

Doelgroep
Onderwijsmanagers, medewerkers kwaliteitszorg en docenten.

Organisatie
De workshops worden georganiseerd door het Nederlands Partnerschap Leven Lang Leren op basis van open inschrijving. Het maximale aantal deelnemers per workshop is 20.

Werkwijze
Op basis van documenten die u zelf meeneemt (curriculum, opleidingsstandaarden zoals beroepsprofiel, bestaande opleidingscompetenties, leeruitkomsten, modulewijzers e.d.) gaan we op een praktische wijze aan de slag met leeruitkomsten.

Kosten
De kosten voor de workshop bedragen € 250,- (inclusief lunch en handleiding formulering leeruitkomsten).

Plaats en data
De workshops vinden plaats bij Cursus- en vergadercentrum Domstad te Utrecht. U kunt kiezen uit de volgende data:

U kunt zich voor beide data tot een week voor aanvang inschrijven. De workshop wordt ook incompany aangeboden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .