kenniscentrum-evc-logo-wit

 

Twintig militairen van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers hebben op 9 november op de Kromhoutkazerne in Utrecht een civiel erkend diploma ontvangen. Zij zijn de eerste geslaagden in het EVC-project waarbij militaire vaardigheden zijn omgezet in een diploma.

EVC gekoppeld aan mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap

Het ervaringscertificaat is gekoppeld aan de ROC-opleiding Veiligheid en Vakmanschap, waar jonge instromers worden opgeleid voor ze aan hun militaire loopbaan beginnen. Het heeft in de burgermaatschappij de waarde van een MBO-diploma op niveau 2 of 3, afhankelijk van hun werkervaring binnen Defensie. Directeur Personeel en Organisatie bij de landmacht brigadegeneraal Marius van Zeijts reikte de diploma’s uit. Hij vindt het fantastisch dat Defensie via dit traject nu de mogelijkheid creëert kennis en werkervaring van militairen te vertalen naar een diploma dat valt te gebruiken in de burgermaatschappij.

Kwalificeren belangrijk voor burgermaatschappij

Het EVC-project kwam tot stand in samenwerking met de Coöperatie Paars Partnerschap, bestaande uit 7 regionale opleidingencentra. De behoefte om defensiewerkervaring en -scholing te kwalificeren neemt toe, vooral door de huidige ontwikkelingen binnen de organisatie. Militairen worden eerst getoetst op hun competenties en vaardigheden. Uit de resultaten blijkt welke vorm van bijscholing nodig is om de medewerker na 3 weken het EVC-diploma te geven. “Niet alleen is het behalen van een diploma goed voor de interne loopbaan van medewerkers, maar het biedt ze ook de kans buiten defensie aan de slag te gaan”, aldus kolonel John van Tintelen, namens de Hoofddirectie Personeel verantwoordelijk voor de pilot.