kenniscentrum-evc-logo-wit

 

Fundeon ontwikkelde op verzoek van de Vereniging voor aannemers in de sloop (VERAS) en de Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf (SVS) een kwalificatiedossier voor het beroep Sloper. Nu gaan deze partijen samen met BGA Nederland en ROC Radius College een vakopleiding voor het beroep ontwikkelen.

Sinds 1 maart 2012 bestaan de kwalificaties Sloper en Allround Sloper. Vanaf het schooljaar 2013/2014 kunnen de eerste deelnemers in de bbl-opleiding Sloper starten.

Steeds meer opleiding en kennis nodig

In de sloopbranche, waarin op dit moment zo’n 7.500 mensen werken, is veel aan de hand. Een grote hoeveelheid gebouwen is van kort na de Tweede Wereldoorlog, waardoor de levensduur ten einde loopt. Daarnaast wordt het sloopproces intensiever en tijdrovender door toenemende certificeringeisen op het gebied van milieu en veiligheid. De eisen die aan het vak en aan de bedrijven worden gesteld, nemen toe. De sloper heeft steeds meer opleiding en kennis nodig voor het uitoefenen van zijn beroep.

Ervaringscertificaat

Om aan de toekomstige eisen te kunnen voldoen is opleiden van nieuwe vakmensen dus het sleutelwoord. Werknemers die al in deze branche werken, krijgen de mogelijkheid om alsnog een ervaringscertificaat en/of het vakdiploma te halen door een evc-traject te volgen. Tot nu toe kende men geen reguliere instroom van personeel in combinatie met structurele scholing. De branche werkte nagenoeg geheel met zij-instromers van een zeer diverse achtergrond.