kenniscentrum-evc-logo-wit

 

In september 2013 was er een kickoff van ECVET-pilots in de zorg. Met behulp van ECVET-eenheden worden er EVC-procedures ontwikkeld. Tegelijkertijd wordt er een basis gelegd voor maatwerk om van werk-naar-werk-trajecten te realiseren. De pilots lopen tot eind 2014. Werkgeversorganisaties, EVC-aanbieders en opleiders doen eraan mee.

Pilots

De pilots hebben een tweeledig doel: • Per pilot tussen de 20 en 100 mensen van werk naar werk helpen en/of om- en bijscholen. • Bijdragen aan de verdere methodiekontwikkeling ECVET en beantwoorden van een aantal onderzoeksvragen. Projectleider Marijke Dashorst over het belang van de pilots: “Bijzonder is dat ECVET en EVC worden gecombineerd om zo tot maatwerk te komen. En daarbij: de ECVET-eenheden in de pilots worden gebaseerd op de beschrijving van leerresultaten van het NLQF/EQF. Zo wordt in samenhang gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende belangrijke instrumenten. Doel van de pilots is mensen efficiënter aan het werk te houden en/of te krijgen.”

Wat is ECVET?

ECVET staat voor European Creditsystem for Vocational Education and Training. In 2011 is in Nederland gestart met een verkenning van mogelijkheden voor implementatie van ECVET door het uitvoeren van een pilot in de zorgsector. De focus lag toen nog erg sterk op het verkennen van beelden en mogelijkheden van ECVET en het ontwikkelen van een methodiek voor het opdelen van kwalificaties in ECVET-eenheden.

Verbinding tussen ECVET en andere leven lang leren-instrumenten

Een belangrijk doel van de implementatie van ECVET is om deze te verbinden met het Nederlands Kwalificatiekader (NLQF), het Europees Kwalificatiekader (EQF) en EVC in het kader van leven lang leren. Het zijn allemaal middelen voor validering van leerresultaten om de arbeidsmobiliteit te bevorderen.

Meer informatie

Voor meer informatie over de pilots kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .