kenniscentrum-evc-logo-wit

 

Kunnen werknemers efficiënter van werk naar werk geholpen worden? In deze tijd van veelvuldige ontslagen een belangrijke vraag. In enkele pilots wordt onderzocht hoe ECVET-eenheden kunnen worden ingezet om mensen te helpen om gevraagde competenties en diploma’s te halen.

ECVET staat voor European Creditsystem for Vocational Education and Training. Via de pilot worden van werk-naar-werk-trajecten ondersteund. Belangrijke aspect is dat de competenties die mensen op velerlei wijze hebben verworven in kaart worden gebracht en vervolgens worden gevalideerd.

ECVET-eenheden beschreven op basis van leerresultaten
In de eerste fase van de ECVET-pilots zijn methodieken ontwikkeld om ECVET-eenheden te beschrijven op basis van leerresultaten. De eenheden samen vormen een volledige kwalificatie. Daarnaast zijn op basis van de leerresultaten per eenheid valideringsproducten ontwikkeld. De opleidingen uit de pilot zullen hun maatwerk op diezelfde eenheden baseren.

Pilots
Getest gaan worden: de maatschappelijk zorgende niveau 4, de verzorgende IG niveau 3, de verpleegkundige niveau 4 en de assemblage-medewerker. De pilot hebben een tweeledig doel:
- Per pilot tussen de 20 en 100 mensen van werk naar werk helpen en/of om- en bijscholen.
- Bijdragen aan de verdere methodiekontwikkeling ECVET en beantwoorden van een aantal onderzoeksvragen

ECVET, EVC en NLQF
Projectleider Marijke Dashorst over het belang van de pilots: "Bijzonder is dat ECVET en EVC worden gecombineerd om tot maatwerk te komen. En daarbij: de ECVET-eenheden in de pilots worden gebaseerd op de beschrijving van leerresultaten van het NLQF/EQF. Zo wordt in samenhang gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende belangrijke instrumenten. Doel van de pilots is mensen efficiënter aan het werk te houden en/of te krijgen." Met behulp van ECVET-eenheden worden er EVC-procedures ontwikkeld. Tegelijkertijd wordt er een basis gelegd voor maatwerk om van werk-naar-werk-trajecten te realiseren. De pilots lopen tot eind 2014. Werkgeversorganisaties, EVC-aanbieders en opleiders doen eraan mee.

Meer informatie
Voor meer informatie over de pilots kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .